Primary

One story leads to another one…

At the beginning of the school year, we joined a reading contest organized by Panta Rhei. Our goal was to include reading books into our Slovak lessons, creating a new story and a new adventure for chosen characters from the books we read together. We would like to present you the story we created called “The Magic patisserie” / “Magická cukráreň” .

You may enjoy the video version too. Thanks to the cooperation with Mr. Daniel Dräxler, we were able to create an audio story. Enjoy reading and listening to it.

Magická cukráreň

Etelka a Mimi sú dve kamarátky, ktoré bývaju na jednom sídlisku. Veľmi rady chodia do miestnej cukrárne. Nie je to len taká obyčajná cukráreň, ale čarovná cukráreň. Je to taká čarovná cukráreň, v ktorej ožije všetko, čo je z marcipánu. Dnešný deň bol v cukrárni výnimočný, pretože ujo cukrár sľúbil Mimi a Etelke, že im vyrobí živého Osmijanka a Osmidunča. Živého Osmijanka a Osmidunča ešte nikto nikdy nevidel. Dievčatá dúfali, že ak ich vezmú do školy a ukážu pani učiteľke, snáď im za to dá jednotku na vysvedčení. Bolo popoludnie a dievčatá sa dohodli, že sa stretnú pred cukrárňou. Ledva vošli dnu a už počuli všelijaké zvuky zvierat. Po obchode videli pobehovať Osmijanka a Osmidunča. Vlastne nie pobehovať, oni utekali! Utekali pred marcipánovými levmi! Podarilo sa im prebehnuť popod Mimine a Etelkine nohy a prešmyknúť sa cez malý otvor dverí. „Auč!“ skríkol Osmijanko keď do niečoho narazil. Nuž nebolo to niečo, bol to holub! Holubisko obrovské, aby sme boli presní. Osmijanko sa rýchlo otriasol a ospravedlnil sa. Holub slušne poďakoval za ospravedlnenie a predstavil sa: „Volám sa Lubo. Prepáčte, ale nemôžem sa zdržiavať, doma ma čaká Milica a naše dve vajíčka.“ Osmijanko a Osmidunčo síce nevedeli, kto je to Milica, ale s holubom Lubom sa rozlúčili a pokračovali v utekaní. Osmidunčo zaštekal.  Marcipánové levy im boli v pätách. Akoby toho nebolo dosť, spoza Etelky vyšiel odpadkový fantóm a začal upratovať celú ulicu. Nanešťastie zbadal Osmijanka, za ním Osmidunča a za Osmidunčom marcipánové levy s otvorenou papuľou. Samozrejme, odpadkový fantóm považoval marcipán na zemi za odpad a tak sa pustil do upratovania. Marcipán, ktorý pozbieral zo zeme zrecykloval a vytvoril si malého pomocníka. Takto vznikol marcipánový odpadkový fantóm.

Illustrations:

The characters in the story are from the following books: Mimi – Keby som bola bosorka (G. Futová), Etelka a Odpadkový fantóm – Zberný dvor (B.Jóbus), Osmijanko, Osmidunčo, marcipánové levy – Osmijanko (K.Bendová), holub Lubo – Vtáčie dobrodružstvá (Ivona Ďuričová).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 4 =

Pin It on Pinterest