Primary

Are you like a turtle or a bunny, a fox or a crow, a lion or a mouse?

Bájky našich žiakov / Students’ fables

There is hardly somebody who doesn’t know short stories as fables. Our Y5 Slovak students created their own fables after learning more about this genre and after reading several of them written by well-known masters of fables such as Aesop, Jean de la Fontaine, Ivan A. Krylov. Enjoy the reading:

Panda a líška
Written by Adam, Alex, Norbert
Raz si bohatá a sebecká panda išla kúpiť džús zo zlatého bambusu. V obchode videla, že sa nikto nepozeral, a tak si džús zobrala a odišla. Vonku však stála líška a videla pandu kradnúť džús. Hneď ju zjedla! Potom však džús vykašľala a vrátila ho do obchodu.
POUČENIE:Nekradni,aj keď sa nikto nepozerá. 
Medveď a veverička. 
Written by Anna, Daniel, Dominik, Timo
V jedno jesenné ráno, keď sa už zima blížila,veverička si usilovne zbierala zásoby na zimu. Medzitým sa medveď lenivo povaľoval na tráve. Kým sa medveď povaľoval, zazrel veveričku a pýta sa jej:„Veverička, čo robíš?" 
A veverička milo odpovedala:„Nevidiš? Zbieram si zasoby, aj ty by si mal začať!" 
„Ha, veď je eštelen jeseň!"zasmial sa medveď. 
„No potom uvidíš..."zamrmlala veverička a odišla.
Na druhý deň ráno už bola zima. Bolo OHROMNE chladno! Medveď nevedel zaspať, lebo bol hladný. Keď vyšiel z jeho nory, tak zazrel veveričku ako si kľudne spí. O päť dní medveď zomrel...od hladu. 
POUČENIE:Neodkladaj na zajtra to,čo môžeš urobiť dnes. 
Kráľ Mopslington a netopiere
Written by Martin a Zoja
Bol raz jeden mopslík menom kráľ Mopslington Prvý. Bol to kráľ mopslíkov a vládol svojmu národu veľmi dobre. Jeho národ a kopa iných národov boli spojenci, dokonca žili na jednom obrovskom strome. Raz prišla za nimi kráľovná netopierov Nui a navrhla spojenectvo. Povedala, že mu bude užitočná.  Kráľ Mopslington to však odmietol a povedal jej: „Na čo by si mi bola, ty zrnko prachu aj s tvojím mikroskopickým národom?!” a vyhnal ju.  Po niekoľkých dňoch začala vojna medzi pandami a mopslíkmi. Mopslingtona skoro trafili letiacim šípom. Našťastie prišli na scénu netopiere, zraneného Mopslingtona odniesli do svojich táborov, kde ho vyliečili. Netopierom poďakoval a prijal ich za spojencov. A odvtedy si žili šťastne.
POUČENIE:Nepodceňuj menších
Múdre prasa a vlk
Written by Arthur, Rišo K., Rišo M.
Kedysi dávno za siedmimi horami a siedmimi dolinami, žili štyria prasačí bratia. Traja z bratov boli čisté prasiatka,ale aj hlúpe a drzé. Štvrté prasiatko bolo múdre, tučné a špinavé. V jeden slnečný, horúci deň sa traja z týchto bratov išli vykúpať, ale štvrtého nepustili do jazierka a povedali:„Ty tu nejdeš, iba nám zašpiniš toto čisté jazierko. Prac sa preč!" Múdre prasiatko bolo smutné. Nahnevané odišlo vyváľať sa radšej v bahne. Po nejakej chvíli sa k jazierku zakradol veľký, zlý, prefíkaný a pažravý vlk. Nevšimol si múdre prasa, lebo bolo úplne skryté v bahne. Tri hlúpe prasatá už nemali šancu utiecť. Vlk bol prirýchly, keď v tom začul: „Ty hlúpučký vlk! Poď si po mňa!" Vlk sa nahneval a rozutekal sa smerom, ktorým to počul. Tým, že to bolo múdre prasa, tak ostalo ukryté v bahne a vlk ho nevidel, len tak prefrčal okolo neho. Potom múdre prasa zobralo bratov domov,a tí už nikdy nespochybnili jeho špinavosť a trošku väčšie bruško. 
PONAUČENIE:Nesúď podľa výzoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × one =

Pin It on Pinterest